Post-pandemi – hur samtalade man nu igen?

Fler och fler kommer tillbaka till kontoret med två sprutor i kroppen och lika många år av digitala möten i bagaget. Att mötas på riktigt och snacka kan kännas lite stelt, halvt förbjudet och framför allt lite ovant. Hur samtalar man nu igen? Hur hanterar jag tystnader? Är det bara jag som tycker att det känns lite krystat?

Att samtala är en färskvara
Många upplever att samtalen inte går lika smidigt som förut. Pandemin har gett det sociala samspelet en törn. Saker som innan gick på rutin känns nu instabila. Vi är osäkra på hur nära vi ska stå varandra när vi samtalar, tystnaderna känns obekvämare än någonsin, skämten får inte rätt tajming och det känns inte självklart vem som ska få ordet härnäst. Att samtala är en färskvara och vi tycks vara ovanare än någonsin när det gäller en av människans mest centrala aktiviteter –att samtala med varandra.

Slipa på din sociala kompetens

Ett sätt att få i gång din sociala kompetens är att bemöta det dina kollegor säger på sätt som får dem att berätta mer. Det kan till exempel vara att

  • upprepa det som du bedömer som det viktigaste i deras uttalande.
  • observera och gissa vad de känner genom att till exempel säga ”det låter som om du är besviken nu”.
  • Ställa en vad- eller hur-fråga, som ”hur känner du inför det?”.

Genom att variera mellan dessa tre sätt att bemöta dina medarbetare kommer du att skapa ett samtal som flyter på bra, samtidigt som du får lära känna den du har framför dig bättre.


Ditt säkra kort i samtal
Om du vill engagera din medarbetare i en dialog kan du använda de två enkla orden ”berätta mer”. De är din säkerhetslina i alla sociala sammanhang, såväl på ledningsrummet som under minglet vid kaffemaskinen. De två orden gör att du upplevs som trevlig eftersom du visar intresse och ber om mer information. Dessutom gör de att du lär känna dina medarbetare bättre. Det i sin tur gör det lättare för dig att få igenom förändringar på arbetsplatsen och förutspå reaktioner på olika beslut. 

Vill du veta mer om hur du lyckas med dina samtal? Då är du varmt välkommen till vår tvådagarskurs Framgångsrika samtal med Serena Mon de Vienne.