Ett år av hemarbete – hur samtalade man nu igen?

Fler och fler kommer tillbaka till kontoret med två sprutor i kroppen och ett år av digitala möten i bagaget. Att mötas IRL och snacka kan kännas lite stelt, halvt förbjudet och framförallt lite ovant. Hur samtalade man nu igen? Hur hanterar jag tystnader? Är det bara jag som tycker det känns lite krystat?

Att samtala är en färskvara
Många upplever att samtalsmuskeln inte är lika stark som förut. Pandemin har gett det sociala samspelet en törn. Saker som innan gick på rutin känns nu instabilt. Hur nära vi ska stå när vi pratar skapar osäkerhet, tystnaderna framträder mer obekvämt än någonsin, skämten får inte rätt tajming och vem som ska få ordet härnäst flyter inte på som förut. Att samtala är en färskvara och vi framträder färskare än någonsin på en av människans mest centrala aktivitet – nämligen att samtala med varandra.

Slipa på din sociala kompetens
Ett sätt att få igång sin sociala kompetens är att bemöta det dina kollegor säger med sätt som gör att de berättar mer. Det kan vara att repetera det viktigaste eller de viktigaste orden som de säger, ge din observation och gissa hur de känner ”det låter som om du är besviken nu” eller ställa en vad- eller hur-fråga såsom ”hur känner du inför det?”. Genom att variera mellan dessa tre sätt att bemöta din medarbetare kommer du få till ett flow i samtalet och du får samtidigt lära känna den du har framför dig mer.  Det handlar om att få din medarbetare att ge mer information om sig själv. 


Ditt säkra kort i samtal
Ett annat sätt för att få din medarbetare att göra jobbet i era dialoger är att använda de två enkla orden ”berätta mer”. De är din säkerhetslina i alla sociala sammanhang, såväl som på ledningsrummet som på minglet vid kaffemaskinen. Förutom att du upplevs trevligare när du ”letar mer information” i dina dialoger så är det så att ju mer du vet om hur dina medarbetare känner och tänker ju lättare är det för dig att få igenom förändringar och förutspå reaktioner inför olika beslut. 

Vill du veta mer om hur du lyckas med dina samtal? Då är du varmt välkommen till vår tvådagarskurs Framgångsrika samtal med Serena Mon de Vienne.