Använd ditt underläge till framgång

Ung. Kvinna. Oerfaren.

Senast idag fick jag höra av en kursdeltagare att det var fördomarna hon ofta mötte i sitt yrke. Hennes manliga kollega på andra sidan bordet berättade när han fick frågan ”hur fick du jobb här, blev du inkvoterad?”. Han trodde det berodde på att han hade en bakgrund som avvek från majoriteten på hans arbetsplats.

Båda dessa personer kände sig som underdogs. De befann sig alltså ofta i situationer då de uppfattades om underlägsna av sin omgivning, eller då de själva kände ett underläge. Känslan av att vara en underdog kan uppstå inför ett knivigt samtal med en kritisk kund, inför ett lönesamtal med chefen eller när du ska hålla en presentation för människor du inte känner. Den goda nyheten är att det finns retoriska verktyg för att vända underlägen till framgång. Och faktum är att det ofta är omgivningens underskattning av dig som ger dig trumf på hand.

Fröet till framgång finns där. I överraskningen.

Råden jag gav till de två där vid bordet var; sätt ett mål för vad du vill att andra ska tänka om dig. Arbeta sedan fram ett budskap om dig själv där det du säger får dem att tänka just så. Vi gick sedan igenom verktygen det högre målet – låt kraftfulla ord lyfta ditt budskap, essen i rockärmen – låt andra auktoriteter stärka din trovärdighet och svar på tal – så replikerar du när någon försöker sätta sig på dig. Med hjälp av dessa retoriska verktyg kan du börja vända på ditt underläge.

Till exempel: om ditt budskap om hållbarhet är ifrågasatt, samtidigt som du vet att hållbarhet är ett viktigt värde på företaget, vad säger du då?

Jo, istället för att säga: ”Jag tycker det här är viktigt.”

Säg: ”Det här är viktigt inte bara för mig, utan för att vi ska kunna hålla vår höga standard gällande hållbarhet.”

Om du kommer med ett förslag på mötet och ingen ger respons, varefter din kollega två minuter senare kommer med samma förslag, vad säger du då?

Jo, istället för att säga: ”Vad håller du på med, det var riktigt fräckt att stjäla min idé!”

Säg: ”Kul att du gillar min idé! Hur tar vi den vidare på bästa sätt tycker du?”

Efter passet var de lättade. Hon sa: nu ska jag bara våga göra detta också.

Jag svarade: Ja, det krävs mod. Du har det i dig.

För när du väl fått de retoriska verktygen är det bara mod som krävs av en underdog för att börja vända sitt underläge till framgång.

Skriven av Tomas Rimeika, retoriker och statsvetare och innehar både en examen i retorik från Uppsala universitet och en examen i statsvetenskap från Göteborgs universitet. Tomas passion är att riva murarna mellan publik och den som står på scenen, och skapa sammanhang där vi ser och bekräftar varandra.