3 vanliga misstag i din presentation

Jag var på en föreläsning igår kväll där jag fick höra en gammal skröna till tips:

”Tänk att publiken är naken”. Jag fick en ångestpuls genom hela bröstet. Jag kunde inte ens skratta åt det, jag blev bara irriterad.

Statistiskt sätt så skulle 30% av Sveriges befolkning tacka nej till en befordran ifall den krävde att de höll presentationer och det handlar inte om att vissa föds med en kommunikativ talang och andra inte. Det handlar om att det rent psykologiskt och evolutionärt är en utmanande situation och det sista du behöver är skittips som hör bättre hemma på något du snyter näsan med än något du läser för att bli bättre. Så för att få ut min irritation och ge dej något som du kan använda till mer är snorpapper kommer här tre vanliga misstag som vi lurar oss själva till att göra inför eller under en presentation och vad du borde göra istället.

1. Du borde träna på ditt kroppsspråk
Det här är bland det dummaste jag hör naiva retorikkonsulter och andra utbildare lära ut. Du tränar inte gester inför vanliga konversationer ändå så kommer de naturligt, men inför en presentation ska du träna in ett kroppsspråk som inte kommer naturligt?

Du kommer framstå som 50% osäker och 50% falsk.

Lägg istället tid på att hantera din nervositet, för det är anledningen till att ditt kroppsspråk låser sig under en presentation. Vi blir obekväma och börjar fundera mer på hur vi uppfattas istället för på vad vi vill få sagt. Här är något de flesta inte vet om nervositet, den kommer inte ifrån en erfarenhet utan grundar sig i en osäkerhet. Du målar upp mardrömsscenarion som skrämmer dej. Och om du kan plocka bort osäkerheten, så försvinner nervositeten också.

Fundera på:

1. Vad är jag rädd för ska hända?

2. Hur kan jag se till att det inte händer?

3. Om det händer, hur ska jag ta mej ur situationen snyggt?

 

2. Du ska fylla hela tiden du fått tilldelad

Du har fått 10 minuter att presentera, så du behöver hålla en 10 minuters presentation, eller hur?

Nej.

Du behöver säga det du behöver säga för att få ditt budskap att landa snyggt. Kan du göra det på 6 minuter istället för 10 så gör det. Jag lovar dej, publiken kommer snarare tacka dej än tackla dej.

 

3. Du bör vara formell och framstå professionell när du pratar med dina chefer eller kunder

Det låter ju superspännande.

Ska du slänga på dej den där flugan du aldrig använder annars också?

Det spelar ingen roll vem personen är eller vilken position hen sitter på, vi lyssnar mycket hellre på någon som är sig själv och som använder enkla ord och förklaringar än en professionell robot som gör allt i sin makt för att framstå som proffsig.

Det finns en anledning varför vi heter Snacka Snyggt och inte Prata Prydligt. Vi vill inte forma professionella robotar som låter likadant, vi vill locka fram presentationsproffset i varje enskild person.

Min irritation har gjort mig nyfiken på vad mer det finns för skrönor och gamla korkade tips därute och om det finns bra tips lättillgängligt. Vad har du hört?