Vad är Clubhouse – hur snackar jag snyggt där?

Clubhouse är på allas läppar både på gott och ont. Och här får du en guide på fem punkter för vad Clubhouse är, hur du använder det effektivt när du väl fått en inbjudan samt hur du får folk att vilja lyssna på dig när du väl är därinne.

Vad är Clubhouse?

Det är ett socialt medie baserat enbart på ljud. Så för de som är trötta på vassa påhopp komprimerat i 280 tecken (Twitter) och orealistiskt retuscherade bildflöden (Instagram) så kommer du tycka om Clubhouse. Här är det den som har bra ljud, röst och intressanta saker att säga som vinner följare.

Hur blir man medlem?

Du behöver en inbjudan från folk som redan är medlemmar och det kan känns elitistiskt vilket det också är, men värt att veta är att det bara är ett PR-knep som även Spotify använde i början för att skapa en Hype. Nu har alla tillgång till Spotify och så kommer det bli med Clubhouse. Klokt att ladda ner appen som än så länge bara innefattar iPhone användare och sen fråga ditt nätverk om du kan få en inbjudan.

Vad gör man där inne?

Vem som helst kan starta ett samtalsrum – publikt eller få utvalt inbjudna. Man döper det till något som tydligt visar vilket samtal man vill föra. Vi har ett rum på onsdagar klockan tolv som ni heter “Vad fan säger man?”.

Folk ska förstå vad du vill diskutera, erbjuda eller kanske debattera om. Kändisar sätter inte alltid titel på sina rum då folk ofta kommer dit ändå. Men ett mindre sympatiskt fenomen är när kändisar pratar med varandra upp i det som är panelen – endast de som räcker upp handen och moderatorn tackar ja till får komma dit – och varken se eller bjuder in andra som är där. På clubhouse är empatiska drag något som värderas högt, mindre ego och stort intresse av folk oavsett status eller antal följare. Det är inte alltid folk som vill diskutera utan bara vill ha sällskap. Clubhouse är som Heta linjen var på 90-talet med skillnaden att den som räcker upp handen får ordet om moderatorn släpper in dig.

När räcker jag upp handen?

När du har en tanke/fråga/erfarenhet du vill dela. För er blyga och introverta så är CH en väldigt bra retorikträning i att få folk att vilja lyssna. Men första steget är att kanske bara gå upp på podiet, räcka upp handen och va där uppe med moderatorn. Att du vågade är ett stort steg nästa gång du kanske vågar tala också. Om du vill ha tips kring just att våga tala och bota din talängslan så kan vi hjälpa dig med det här.

Hur får man folk att lyssna på Clubhouse?

Prata inte för länge. Extroverta som älskar sin röst brukar ofta döda samtalsrummen så att folk flyr fältet. Din kärlek till din röst ska aldrig vara större än din tro på värdet i ditt budskap för andra. Prata för att säga något, inte bara för att det är kul.

Ha bra ljud och internetuppkoppling. Är du ute och går eller är på en rörig plats så orkar folk oftast inte lyssna. Se till att vara i ett rum utan eko och fullt av gardiner och mattor. Det brukar gynna ljudet och ha micken nära munnen utan att det skrapar mot något.

Har du tre saker du vill säga så förvarna om det. “Det är tre korta saker jag vill berätta”. Som lyssnare gillar man att ha kontroll. Och när du närmar dig slutet av ditt anförande så säg gärna “avslutningsvis” så man vet att det snart är någon anans tur att prata.

Stäng av din mick när du är upp i panelen och när du inte pratar. Avbryt inte folk som pratar för då kan du kastas ut av moderatorn. Respekt för taltiden är viktig och låta folk prata till punkt trots att man inte håller med om åsikten personen yppar.

Studera folk som blir lyssnade till på Clubhouse och analysera hur de pratar och varför det är så behagligt och intressant att prata med dom. Gör om och gör det på ditt sätt för att utveckla din retorik på Clubhouse. Vill du utveckla din retorik generellt, inte bara för Clubhouse utan kanske för ditt jobb, presentationsteknik eller kanske i snacket med kollegor? Då är du varmt välkommen till vår mest populära kurs i frågan – Snacka Snyggt.

Ett varmt lycka till nu och vi hörs antingen IRL eller på Clubhouse onsdagar 12.00 på “Vad fan säger man”.

Snacka Snyggt akademin är äntligen här!

Nu är de unika 100% webbaserade kurserna lanserade.

 

Bland annat hittar du:
Vardagssnack – för hela familjen
Sälj Snyggt
Snacka Snyggt – presentationsteknik
Digital presentationsteknik
Digitala möten