Så använder män härskartekniker

Att dubbelbestraffa, se uttråkad ut, titta ner i telefonen eller förlöjliga personen som försöker berätta något är alla exempel på olika härskartekniker. Metoderna har länge använts av män, men kan såklart användas av fler än bara män. Många gånger står man där handfallen och vet inte vad man ska svara eller hur man ska reagera. Men var lugn, här kommer tipsen på hur du går från tunghäfta till svar på tal. 

Berit Ås är en norsk politiker som myntade begreppet härskarteknik redan på 80-talet. Hon upptäckte att varje gång en kvinna pratade så grimaserade de manliga kollegorna. Hon började analysera hur männen betedde sig mot sina kvinnliga kollegor och insåg så småningom att de gjorde något som hon började kalla för just härskartekniker. Hon fann fem olika metoder som män använde och ville med denna uppenbarelse ge alla kvinnor makten att kunna se igenom männens beteende. 

Härskartekniker kan användas av alla. Här tar vi upp några av teknikerna, och hur du ska bemöta dem.

Dubbel bestraffning

En av de härskartekniker som Berit upptäckte var att männen använde dubbel bestraffning – oavsett vad kvinnorna gjorde var det inte tillräckligt. Det kunde exempelvis handla om att skuldbelägga en mamma som väljer att vara hemma med sina barn i stället för att vara med på en kvällsaktivitet; men hade även skuldbelagts om hon gick med på aktiviteten eftersom det då blir synd om barnen.


För att stå på dig och hantera en sådan situation, bör du påtala att personen nu har visat allt hen tycker är negativt. Räkna upp det personen sagt för att visa hur det låter, och fråga därefter om hen har något positivt att säga också. 

Utesluten från viktig information

En annan härskarteknik som du kanske har upplevt är uteslutningsmetoden – där vissa får information och andra inte. Det kan ha anordnats möten som du inte blivit inbjuden till eller ”spontana” sammankomster när du inte varit i närheten. Detta kan göras medvetet för att trycka ner en annan person.

Det är viktigt att tänka på att du inte ska skämmas för att du inte blev inbjuden. Fråga i stället med pondus: ” Jag noterade att ni sågs på det här mötet, finns det något skäl till att jag inte bjöds in?” Eller ”Ni hade ett möte där ni fattade viktiga beslut. Det är rätt allvarligt att jag inte var inbjuden, hur tänker ni?”. 

Behandlad som luft 

En sista härskarteknik är att behandla någon som luft. Du har säkert upplevt någon gång att du pratat, men att de som borde lyssna ägnar all uppmärksamhet åt sin mobiltelefon eller någon dammtuss på golvet i stället. Även detta är en härskarteknik där man osynliggör en annan person.

Denna metod innefattar också situationer där någon tar åt sig äran för andras förslag. I dessa stunder bör du berätta att du ser vad personen gör och att du inte uppskattar det. Säg att det som personen gör märks tydligt. För mer tips på hur du tacklar uteslutningsmetoden, läs:

Så blir du inkluderad i samtalen.

Vill du veta lära dig mer om hur du ska bemästra olika härskartekniker? Lyssna på avsnittet Så härskar män över kvinnor i Snacka Snyggt podden. Anmäl dig gärna också till workshopen Härskartekniker. I workshopen får du lära dig om härskartekniker och hur du hanterar dem. Du får också veta hur du säger jobbiga saker snyggt, hur du ger och får feedback på bästa sätt samt hur din personlighetstyp påverkar ditt sätt att kommunicera och argumentera på.