Så använder män härskartekniker

Att dubbelbestraffa, se uttråkad ut, titta ner i telefonen eller förlöjliga personen som försöker berätta något är alla exempel på olika härskartekniker. Metoderna har länge använts av män, och många gånger står man där handfallen och vet inte vad man ska svara eller hur man ska reagera. Men var lugn, här kommer tipsen på hur du går från tunghäfta till svar på tal. 

Berit Ås är en norsk politiker och den som myntade begreppet härskarteknik. Hon upptäckte att varje gång en kvinna pratade grimaserade de manliga kollegerna. Hon började analysera hur männen betedde sig mot sina kvinnliga kolleger och insåg så småningom att dem gjorde något som hon började kalla för just härskartekniker. Hon fann fem olika metoder som män använde och ville med denna uppenbarelse ge alla kvinnor makten att kunna se igenom männens beteende. 

Dubbel bestraffning

En av de härskartekniker som Berit upptäckte var när männen använde dubbel bestraffning. Oavsett vad du gör är inget tillräckligt. För att stå på dig i dessa situationer bör du påtala att personen nu har visat allt hen tycker är negativt. Räkna upp det personen sagt för att visa hur det låter och fråga därefter om hen har något positivt att säga också. 

Undanhållande av information

En annan härskarteknik som du kanske har upplevt är uteslutningsmetoden, där vissa informeras medan andra inte. Det kan ha anordnats möten som du inte blivit inbjuden till eller ”spontana” sammankomster när du inte varit i närheten. Detta görs medvetet för att trycka ner en annan person. Viktigt att tänka på är att du inte ska skämmas för att du inte blev inbjuden. Fråga istället med pondus: ” Jag noterade att ni sågs på detta mötet, finns det något skäl till att jag inte bjöds in?” Eller ”Ni hade ett möte där ni fattade viktiga beslut, det är rätt allvarligt att jag inte var inbjuden, hur tänker ni?”. 

Behandlad som luft 

En sista härskarteknik är känslan av att behandlas som luft. Du har säkert någon gång känt att du pratat, men de som borde lyssna ägnar all uppmärksamhet åt sin mobiltelefon eller någon dammtuss på golvet istället. Även detta är en härskarteknik där man osynliggör en annan person. Denna metod innefattar också situationer där någon tar åt sig äran av andras förslag. I dessa stunder bör du berätta att du ser vad personen gör och att du inte uppskattar det. Säg att det som personen gör tydligt märks. För mer tips på hur du tacklar uteslutningsmetoden läs Så blir du inkluderad i samtalen.

Vill du veta lära dig mer om hur du ska bemästra olika härskartekniker? Lyssna på avsnittet Så härskar män över kvinnor i Snacka Snyggt podden. Anmäl dig gärna också till workshopen Härskartekniker. I workshopen får du lära dig om härskartekniker och hur du hanterar dem. Du får också veta hur du säger jobbiga saker snyggt, hur du ger och får feedback på bästa sätt samt hur din personlighetstyp påverkar ditt sätt att kommunicera och argumentera på.