Så gör DU för att Snacka snyggt!

Retorik är för alla! Förr pratade man om retorik som en talekonst, men i dag ser vi mer på retorik som något alla kan träna upp och bli bättre på. Du behöver inte härma andra stora talare som Barack Obama eller Martin Luther King för att bli en bra retoriker – det räcker att du blir den bästa retoriska versionen av dig själv för att bemästra kommunikationskonsten. Vi på Snacka Snyggt vill ge DIG verktygen för att lyckas.

Vad är retorik? 

Retorik har väldigt många definitioner, men konsten att övertyga är en av dem. Det handlar om att man studerar bra talare, analyserar vad de gör och sedan använda sig av det. Generellt går det att säga att retorik är sådant som både genomskådar och bygger upp slagkraftig kommunikation och innefattar all form av kommunikationsträning, så som feedback, presentationer, sälj eller förhandlingar.

Analysering är A och O 

Allt handlar i grund och botten om att analysera folk du tycker är bra på kommunikation för att själv kunna ta efter dem. Det behöver inte vara de som är bäst på att hålla tal eller föreläsa, utan det handlar om att lägga märke till olika personers sätt att kommunicera på i vardagliga situationer.

Om du till exempel ser en kollega som ger negativ feedback till en annan på ett vänligt sätt, kan du analysera hur hen gjorde för att lyckas. Upplever du i stället att din kompis är duktig på att få folk i sin närhet att öppna upp sig, kan du fundera på hur hen gör för att själv kunna göra något liknande i situationer där du vill att folk ska kunna prata öppet med dig.  

Det handlar helt enkelt om att analysera olika sorters människor och använda dig av deras styrkor för att bli den bästa retoriska versionen av dig själv. 

När vet man att man lyckats? 

Det är skillnad på att vara bra på att prata och att vara retoriker. Är du bra på att prata kommer du få komplimanger för det, men är du en retoriker kommer du få höra folk citera dig. Du vet att du har lyckats bli den bästa retoriska versionen av dig själv när du fått folk att lyssna, minnas det du sagt och även citera det. 

Vill du bli den bästa retoriska versionen av dig själv? Anmäl dig till någon av Snacka snyggts retorikkurser, antingen IRL, Digitalt eller digital live. Det finns en kurs för alla, företag som privatperson och oavsett kommunikationssvårigheter. Vi skräddarsyr våra kurser utifrån era behov.