Så gör du för att ta makt i vardagen

Känner du också ibland att maktlösheten tar över, att allt känns hopplöst och att du är helt utan inflytande över ditt liv? Nedan har vi har samlat de bästa tipsen för hur du går från vanmakt till att ta makten över DIN vardag. 

Hela 27 procent av Sveriges befolkning känner en maktlöshet. I dessa stunder är det viktigt att tänka på att du har mer makt än vad du tror och du kan få mer makt än du har, det gäller bara att hitta rätt verktyg för det. Här kommer tipsen för hur du lyckas.

Den sociala makten 

När det kommer till vardagsmakt finns det över 10 stycken olika maktstrategier att ta hänsyn till. En av de viktigaste är social makt. Med denna form av makt kan du i princip öppna dörrar som annars hade varit stängda och i vardagen fungerar det som en genväg till folks hjärtan. 

Läs av dem 

Ett första steg mot social makt är att träna på att läsa av människor. Gör detta till en daglig hobby och läs av olika typer av människor, inte bara dem som är lik dig själv. 

Möt personer i deras läge

Ett annat tips för att öka din sociala makt är att möta människor i samma läge som dem. En bra inledning i alla sammanhang är att känna in stämningen i rummet och därefter agera på den. Detta är ett sätt att visa att du ser personen/publiken framför dig, utan att egentligen behöva säga något. 

Övning ger färdighet 

Det är också viktigt att öva upp sin sociala kompetens. För att göra detta kan det vara bra att tacka ja till alla inbjudningar du får, till och med dem du vet att du egentligen inte passar in- eller känner dig bekväm i. Genom att befinna dig i dessa situationer lär du dig hur de pratar, interagerar och skämtar med varandra. 

Du kan också fråga personerna om de kan tänka sig att beskriva din personlighet och om det finns sidor som du kan utveckla. Säg att du känner dig annorlunda och att du vill veta hur du uppfattas jämfört med de andra.  

Vill du veta mer om social makt eller andra maktstrategier? Lyssna på poddavsnittet SÅ får du vardagsmakt! eller anmäl dig till webbkursen Vardagsmakt (kommer inom kort). Där får du lära dig om fler maktstrategier och får viktiga verktyg för hur du tar makt över din vardag.