Så gör du för att ta makt över vardagen

Känner du ibland att maktlösheten tar över? Att allt känns hopplöst och att du inte har något eget inflytande över ditt liv? Här har vi har samlat de bästa tipsen för hur du går från vanmakt till att ta makten över DIN vardag. 

Hela 27 procent av Sveriges befolkning känner en känsla av maktlöshet. I dessa stunder är det viktigt att tänka på att du har mer makt än vad du tror och att du kan få mer makt än du har – det gäller bara att hitta rätt verktyg. Här kommer tipsen för hur du lyckas.

Den sociala makten 

När det kommer till vardagsmakt finns det fler än 10 olika maktstrategier att ta hänsyn till. En av de viktigaste är social makt. Med denna form av makt kan du i princip öppna dörrar som annars hade varit stängda. I vardagen fungerar det som en genväg till folks hjärtan. 

Läs av dem 

Ett första steg mot social makt är att träna på att läsa av människor. Gör detta till en daglig hobby. Läs av olika typer av människor, inte bara dem som är lika dig själv. 

Möt personer i deras läge

Ett annat tips för att öka din sociala makt är att anpassa ditt beteende efter hur människorna du möter beter sig eller mår. En bra inledning i alla sammanhang är att känna in stämningen i rummet och därefter agera på den. På så sätt visar du att du ser personen eller publiken framför dig, utan att du egentligen behöver säga något. 

Övning ger färdighet 

Det är också viktigt att öva upp sin sociala kompetens. För att göra detta kan det vara bra att tacka ja till alla inbjudningar du får, till och med dem där du vet att du egentligen inte passar in eller känner dig bekväm i. Genom att befinna dig i dessa situationer lär du dig hur personerna där pratar, interagerar och skämtar med varandra. 
Du kan också fråga personerna om de kan tänka sig att beskriva din personlighet och om det finns sidor som du kan utveckla. Säg att du känner dig annorlunda och att du vill veta hur du uppfattas jämfört med de andra.  

Vill du veta mer om social makt eller andra maktstrategier? Lyssna på poddavsnittet SÅ får du vardagsmakt! eller anmäl dig till webbkursen Vardagsmakt (kommer inom kort). Där får du lära dig om fler maktstrategier och får viktiga verktyg för hur du tar makt över din vardag.