Så handskas du med oproffsiga kollegor

Har du en kollega som ständigt trycker ner andra, som utför härskartekniker eller som försöker köra över dig? Här kommer några tips på hur du kan tacklas med sådana oproffsiga kollegor.

I genomsnitt tillbringar vi 99 117 timmar av vår livstid på våra arbeten. Detta är tid som inte bara tillbringas på arbetsplatsen utan också med våra kollegor. Därför är det viktigt att vi trivs med dem vi arbetar med. Så är dock inte alltid fallet – vissa går runt med en gnagande känsla av oro över till exempel vad en kollega kommer att göra eller säga. Dessa tips hjälper dig att gå från en klump i magen till ett inre lugn när du är på din arbetsplats.

Vad är det mer specifikt? 

Känner du att en eller flera av dina kollegor beter sig oproffsigt? Sätt fingret på vad det är de gör som får dig att må dåligt och ta därefter upp det med personen på ett nyfiket sätt. Undvik att vara dömande. Är det i stället din chef som får dig att må dåligt? Läs också Till dig som har en chef med fel jobb.

Det smittsamma humöret 

Det är trevligt med en kollega som alltid kommer in i rummet med ett leende och glädje som smittar av sig. Det är inte lika trevligt med en person som har ojämnt humör där man aldrig vet vad man kommer att mötas av – är inte lika trevligt. Det är oproffsigt att låta sina kollegor betala för humöret man är på, om de inte ens är skyldiga till det.


Om du har en kollega som stämmer in på den beskrivningen kan du fråga personen hur hen mår och om det är något du har gjort som skapat detta dåliga humör. På så sätt slipper du grubbla över om du har gjort något fel och kan i stället jobba vidare.


Om du själv är en person med ojämnt humör och känner att du är på dåligt humör en dag – berätta för dina kollegor att du är nere och att det inte är deras fel. Om du har möjlighet kan det också vara bra att fråga chefen om det är okej att jobba hemifrån just den dagen, så att du inte råkar dra ner dina kollegor i din sinnesstämning. DET är proffsigt.

Multitaskaren 

Det är även oproffsigt att multitaska och göra något annat än att till exempel fokusera på det som sägs under ett möte. För att bemöta en sådan person kan du fråga om hen hörde vad du sa, eller fråga vad hen tyckte om det du tog upp på mötet. Det är dock viktigt att fråga på ett nyfiket sätt – ställ INTE personen mot väggen. Visar det sig att personen inte kan svara på din fråga kan du berätta att det märks när personen inte lyssnar och att du hade uppskattat om hen gjorde det eftersom du tycker personens åsikter är värdefulla. 

Vill du veta mer om hur du tacklar proffsiga kollegor? Lyssna på avsnittet Veckans retoriktips: Så vet du att din kollega inte är proffsig i Snacka snyggt podden. Vill du inte bara slipa din kommunikation med kollegorna utan också generellt är du varmt välkommen till Snacka snyggts retorikkurser IRL, Digitalt eller digital live.