Så påverkar du folks inställning

De flesta av oss har någon gång mött den där personen med negativ inställning. Personen som får andra att känna och tänka likadant som sig själv. Här kommer verktygen som får dig att ändra personers negativa inställning.

För att över huvud taget kunna smitta folk med din inställning bör vi först reda ut begreppet priming. Priming används i vanliga fall inom psykologin och den enkla förklaringen är att det syftar till tidigare upplevelser som påverkar den senare. 

Priming kan användas i båda positiva och negativa sammanhang, men oavsett i vilken riktning man primar åt kommer folk påverkas. Vi läser inte bara in saker baserat på egna fördomar utan också den förhandsinformation vi fått. Med vetskapen av hur priming fungerar kommer du däremot kunna använda den till din fördel och på så sätt ”smitta” din omgivning med en positiv inställning. Nedan ger vi dig tre tips på hur du ändrar en negativ stämning till en positiv samt hur du besvarar personer som försöker prima dig. 

Dålig stämning på jobbet?  

Befinner du dig på en arbetsplats där en kollega ständigt pratar illa om till exempel era arbetsuppgifter eller en annan jobbarkompis? Då bör du ifrågasätta det personer säger och kontra med det motsatta för att inte bli primade med negativa åsikter. Förslagsvis kan du säga något liknande detta, men som passar för din arbetsplats: 

Jaha, tycker du det är tråkigt att svara i telefon när kunder ringer? 
Jag tycker det är intressant med kundkontakt eftersom vi genom att
prata med våra kunder lär oss mer om vad de är ute efter. 

När man bara ser problem 

I perioder kan stämningen i familjen vara riktigt dålig. Har man väl börjat se problem är risken stor att man upptäcker fler. För att ändra detta negativa mönster bör du belysa minsta lilla positiva grej för att prima både dig själv och familjen till att börja tänka positivt. Gäller det dina barn kan du börja berömma minsta lilla positiva grej och ignorera annat, till exempel när de säger något snällt till sitt syskon eller bäddar sin säng. Handlar det om din partner kan du skriva ner bra saker som hen gör vilket kommer tvinga dig själv till att tänka positivt.

Skapa din egen uppfattning 

Möter du en person som gärna vill berätta hur hen upplevde personalen på restaurangen du ska besöka ikväll, eller hotellet du ska bo på i Grekland i sommar bör du svara något i stil med: 

Får jag stoppa dig där? Ni kanske hade en dålig dag och ni fick
en dålig start? Jag vill så gärna skapa mig min egen uppfattning av
personen/situationen istället..

ViIl du veta mer om priming och hur ? Lyssna på avsnittet Så påverkar du andras inställning! i Snacka Snyggt-podden. Vill du inte bara slipa ditt sätt att smitta folk med din positiva inställning utan också din kommunikation generellt så är du varmt välkommen till Snacka snyggts retorikkurser IRL, Digitalt eller digital live.