Så slutar du trycka ner dig själv

Du skulle aldrig säga till din bästa vän att hen är ful, tjock eller värdelös. Ändå pratar vi så om oss själva. Men visste du att det vi säger till oss själva påverkar oss minst lika mycket som det någon annan säger till oss? Det finns dock verktyg för att komma ur dessa tankar. Tipsen för att lyckas hittar du här.   

Visst händer det att vi är ganska taskiga mot oss själva och säger elaka saker, sådant som vi aldrig skulle få för oss att göra mot eller säga till någon annan. Det kan till exempel handla om hur vi är som personer, hur vi presterar i olika situationer eller att vi kommenterar vårt eget utseende. Är de inte dags att vi börjar uppskatta oss själva? Här kommer verktyg för hur du slutar trycka ner dig själv och i stället börjar uppskatta dig själv och den du är. 

Påminnelser

För att komma ut ur den negativa spiralen och sluta tala illa om sig själv kan du använda dig av ett foto av dig själv som barn. Sätt upp det framför spegeln. Det är svårt att tala illa om den där lilla pojken eller flickan du ser framför spegeln. Att säga snälla saker till henne eller honom kan vara en bra början på din resa mot att bli snällare mot dig själv. 

Tankar smittar

Om andra runt omkring dig talar illa om sig själva bör du be dem att sluta. Tankar smittar, och att höra andra tala nedvärderande om sig själva kommer inte hjälpa dig i din utveckling. Ingen mår bra av att tala illa om sig själv, och alla kommer därmed att vinna på att sluta. 

Be om hjälp

Tycker du det är svårt att komma ur de destruktiva tankarna på egen hand kan det vara skönt att be en kompis om hjälp. Berätta för personen att du behöver någon som påminner dig när du sagt något elakt om dig själv. På så sätt kommer du bli bättre på att se när du utsätter dig själv för självhatet och ta tag i det. 

Vill du veta mer om hur du slutar prata skit om dig själv? Lyssna på avsnittet Det du säger till dig själv spelar roll! i Snacka Snyggt podden. Vill du inte bara slipa kommunikationen till dig själv utan och generellt är du varmt välkommen till Snacka snyggts retorikkurser IRL, Digitalt eller digital live.