Så slutar du trycka ner dig själv

Du skulle aldrig säga till din bästa vän att hen är ful, tjock eller värdelös, ändå pratar vi så om oss själva. Men visste ni att det vi säger till oss själva påverkas oss minst lika mycket som att någon annan skulle säga det till oss? Det finns dock verktyg för hur du kommer ur dessa tankar, tipsen för hur du lyckas finns här.   

Visst händer det att vi är ganska taskiga mot oss själva och säger elaka saker, sådant som vi aldrig skulle få för oss att göra mot någon annan. Det handlar inte bara om kommentarer om sitt utseende utan även hur man är som person eller hur man presterar i olika situationer. Är de inte dags att vi bara börjar uppskatta oss själva? Här kommer verktyg för hur du slutar trycka ner dig själv och istället börjar uppskatta dig själv och den du är. 

Påminnelser

För att komma ut ur den negativa spiralen av att bara prata illa om sig själv bör du dels använda dig av ett foto av dig själv som barn. Sätt upp den framför spegeln, det är svårt att prata illa om den där lilla pojken eller flickan du ser framför spegeln. Att säga snälla saker till henne/honom kan vara en bra början på din resa mot att bli snällare mot dig själv. 

Tankar smittar

Om andra runt omkring dig pratar illa om sig själva bör du be dem att sluta. Tankar smittar och att höra andra prata nedvärderande om sig själva kommer inte hjälpa dig i din utveckling. INGEN mår bra av att prata illa om sig själv, alla kommer därmed vinna på att sluta. 

Be om hjälp

Tycker du det är svårt att komma ut ur de destruktiva tankarna av dig själv kan det vara skönt att be en kompis om hjälp. Berätta för personen att du behöver någon som påminner dig när du sagt något elakt om dig själv. På så sätt kommer du bli bättre på att se när du utsätter dig själv för självhatet och ta tag i det. 

Vill du veta mer om hur du slutar prata skit om dig själv? Lyssna på avsnittet Det du säger till dig själv spelar roll! i Snacka Snyggt podden. Vill du inte bara slipa kommunikationen till dig själv utan och generellt är du varmt välkommen till Snacka snyggts retorikkurser IRL, Digitalt eller digital live.