Majoriteten av oss människor är mer rädda för att tala inför publik än att dö, men med dessa tips kommer inte bara din scenskräck vara ett minne blott utan du kommer också bli en mästare på att hålla det bästa talet eller presentationen.
Någon gång i livet kommer troligtvis ett tillfälle då du behöver hålla ett tal. Det kan vara allt från ett dop till en begravning eller till en fest. Oavsett tillställning är många av oss rädda för att stå inför en publik och prata. Utan rätt verktyg kan hyllningstalet lätt bli ett fiasko.
Nedan följer 5 enkla steg för att få publiken att bli alldeles tagna av ditt tal.
Förberedelser är A och O för att få till det perfekta talet. En lämplig ram när du skriver ditt tal är att det inte bör överskrida tre minuter. På dessa minuter hinner inte publiken bli uttråkad och du kommer inte ha några problem med att minnas vad du ska säga.
Fundera ut vad ditt huvudbudskap är. Tänk på att du inte ska behöva säga ditt budskap, utan att publiken ska kunna känna det ändå. För att lyckas med detta kan du välja ut några scenarion som pekar på budskapet. Vill du till exempel säga att du tycker att brudgummen är en omtänksam person, kan du berätta om den gången du fick motorstopp och trots att brudgummen var upptagen med jobb så kom han och hjälpte dig.
Disponera talet väl och se över dina argument. Det räcker med tre argument för att få publiken att förstå ditt budskap. Börja med ditt näst starkaste argument, sedan det svagaste och avsluta med det starkaste argumentet.
När talet är renskrivet är det dags att öva in det. Manus brukar göra folk nervösa. När du tränar bör du inte läsa från manus, för då blir det lätt skriftspråk.
Dagen är kommen och du ska hålla ditt tal. När du går upp på scen och börjar tala är det viktigt att du inte överanalyserar publiken, för då är det lätt att komma ur fas. Håll dock gärna lite koll på dem för att se deras sinnesstämning och matcha den.
Lyssna på poddavsnittet "SÅ nailar du talet" eller boka in dig till vår kurs Snacka Snyggt. Där får du bland annat verktyg för hur du utformaren presentation, hur psykologiska mekanismer avgör om folk lyssnar på dig och grunderna i modern retorik.