forhandlingsteknik-kursbild_1920x1067_crop_center
Start / Kurser / Förhandlingsteknik

Förhandlingsteknik

Kurs i kommunikativa strategier för att lyckas i förhandling

Företagsanpassa
linkedin logo

Känner du att förhandlingar kan vara utmanande eller att samtalet låser sig när du försöker få igenom dina förslag? Vår kurs i förhandlingsteknik ger dig verktyg för att kunna hålla dig lugn, hantera invändningar smart och styra samtalet i rätt riktning.

Undvik fallgroparna – du får konkreta verktyg

Många tror att en framgångsrik förhandlare är någon som alltid får sin vilja igenom genom att vara tuff och kompromisslös. Men forskning visar att de bästa förhandlarna är de som kan kombinera tydlighet med smidighet – som vet när de ska stå på sig och när de ska byta riktning för att få ut det bästa av situationen.

I den här kursen i förhandlingsteknik får du:

- En förberedelsemall som ger dig trygghet – så att du kan sätta spelplanen och styra förhandlingen.

- Smarta frågor och kommunikativa nycklar för att hantera invändningar och få fram rätt information.

- Psykologiskt smart argumentation för att vända ett nej till ett ja.

- Hur du är tuff i förhandlingen men behåller en god relation.

- Parera psykologiska fällor och vanliga misstag med emotionell intelligens.

- Svar på tal – formuleringar som knuffar förhandlingen i rätt riktning.

Deltagare får kursintyg efter avslutad kurs.

images-symbol

Se bilder

info-symbol

PRIS 15900 SEK (Ex moms) | 2 dagar | 9.00-16.30


  • 18

    mar

    Stockholm

    18 mar - 19 mar

    pris 15900 SEK

    3 platser kvar

  • 25

    nov

    Stockholm

    25 nov - 26 nov

    pris 15900 SEK

Läs mer om kursen

linkedin logo
Ladda ner PDF

Kursen var både inspirerande OCH gav handfasta tips på hur man hanterar olika situationer som kan uppstå i en förhandling. Jag kommer definitivt ha nytta av knepen jag fick med mig samtidigt som jag uppskattar att ha fått tillfälle att reflektera kring förhandlingen som sådan. Rekommenderas starkt!

Christian Zaar, Magnolia Bostad

KURSENS UPPLÄGG:

Denna kurs är hands-on och interaktiv. Du får arbeta med förhandlingsscenarier och delta i praktiska övningar för att utveckla din förmåga att argumentera strategiskt och hantera motstånd. Under två dagar finslipar du dina tekniker och stärker din självsäkerhet i skarpa förhandlingssituationer. Kursen kombinerar retorik, psykologi och förhandlingsstrategi för att ge dig en helhetssyn på vad som skapar framgång i en förhandling.

KURSEN ÄR FÖR:

  • Säljare och inköpare som behöver övertag i tuffa förhandlingar.
  • Konsulter och egenföretagare som vill stärka sin position i avtal och uppdrag.
  • Chefer och ledare som vill föra smartare förhandlande dialoger i affärssituationer eller med medarbetare.
  • Dig som vill bli bättre på att hantera invändningar och styra samtal i rätt riktning.

VANLIGA FRÅGOR OM FÖRHANDLINGSTEKNIK

Vad innebär förhandlingsteknik?

Förhandlingar handlar om psykologi och att förstå vad motparten vill ha samt vad denne kan tänka sig att offra. Dels så handlar det även om självkännedom. Många går in i en förhandling med helt fel inställning. Man är dåligt påläst, man har fel attityd, man underskattar sig själv (eller motparten) och man har helt fel mål. Förhandlingsteknik innebär att man följer en plan och att man lär sig att hitta och hantera alla nycklar som kan låsa upp lyckta dörrar vid förhandlingsbordet.

Hur blir jag en bättre förhandlare?

Att bli en skicklig förhandlare kräver lång träning, erfarenhet och kunskap. Genom att utbilda sig rent teoretiskt och lära sig grunderna i förhandlingsteknik får man nycklarna för att lyckas men det krävs även praktisk träning. Se alla dagliga förhandlingar som träning och börja vässa dina kunskaper i vardagen. Träna, testa nya tekniker, analysera och följ upp. Ingen blir fullärd direkt!

Jag är orolig inför en förhandling – hur hanterar jag det?

Varför är du orolig? Känner du att du befinner dig i ett mentalt underläge? Har du för stor respekt för motparten? Det finns många anledningar till varför man kan känna oro inför en förhandling. Det gäller att omvandla det till någonting positivt. Att vara nervös och lite spänd behöver inte vara dåligt. Har du rätt förhandlingsteknik att luta dig mot så kan oron istället bli ren energi och ett vapen att använda sig av.

Är ett nej alltid ett nej?

Förhandlingen mynnade ut i ett nej – och det är bara att acceptera? En stor skillnad mellan en skicklig och en sämre förhandlare är att den skickliga ser ett nej som en chans att ställa en ny fråga. Det handlar om att hitta en ny vinkel och att använda fantasin för att luckra upp knutarna. Förhandlingsteknik innebär att man lär sig att se saker och ting i andra färger än bara svart och vitt. Ett nej behöver inte vara ett definitivt nej. Det är bara en öppning för nya infallsvinklar.

Vad ska jag undvika vid en förhandling?

Det finns några saker som man definitivt ska undvika vid en förhandling. En av de viktigaste är att undvika lögner. Det förekommer förvisso nästan alltid tjuv- och rackarspel vid förhandlingsbordet – och det är en del av charmen. Men att ljuga är att ta saker och ting lite för långt – i synnerhet om det handlar om ekonomiska förhandlingar. En lögn har ett pris och detta i form av din egen trovärdighet. Är du beredd att offra den?

Hur hittar jag tillfällen att träna?

Det går att omsätta dagliga förhandlingar till rena träningspass för framtida och mer professionella förhandlingar. Hur lyckades du hitta en kompromiss med din kollega på jobbet? Vilken taktik hade du när du förhandlade om den varan på Blocket? Vilka fel gjorde du när du fick ta hand om disken efter middagen? Förhandlingar sker dagligen. Fundera över vilka tekniker som kan användas vid skarpt läge!

Kan rätt retorik göra skillnad vid en förhandling

Definitivt. Genom rätt retorik kan man avväpna motparten och undvika att fulspel sker. Man kan även få tuffa, erfarna förhandlare att mjukna genom retoriska knep. Med rätt retorik och med rätt argumentationsteknik kan man bli en väldigt skicklig förhandlare och dels vinna en förhandling – men även fortsatt ha en bra relation med motparten.

Kan jag lära mig att förhandla mot en person jag gillar?

Det finns en grundregel vid varje förhandling. Du förhandlar mot ett mål – och inte mot en person. Det går att vara hård i sak men mjuk mot person. En skicklig förhandlare vet att konflikter kan uppstå i en sakfråga men att det inte är personligt. Det är viktigt att skilja på sak och person. Samma sak gäller givetvis om din motpart är en person som du kanske inte gillar. Sakfrågan först!

Varför vinner jag inga förhandlingar?

Till stor del så handlar det om att du använder fel förhandlingsteknik. Det är en komplex fråga som omfattar väldigt många faktorer. Ett vanligt misstag till varför man lämnar förhandlingsbordet som en förlorare handlar om att man underskattar sig själv. Genom rätt tekniker kan man sätta rätt värde på sig själv och därmed bli en bättre förhandlare.

Jag är rädd för konflikter – kan jag ändå förhandla

Konflikträdsla är en vanlig egenskap. Det behöver inte vara något dåligt och det behöver definitivt inte sätta käppar i hjulet under en förhandling. Att vara rädd för att ge sig in i konflikter är inte synonymt med att man är en dålig förhandlare. Genom att se skillnaden mellan sakfråga och person kan man ändå bli en mästare vid förhandlingsbordet. Att lära sig att argumentera korrekt och med rätt retorik gör skillnad.

RESULTAT OCH FÖRDELAR:

Den osäkerhet du kanske känner idag kommer att ersättas av trygghet – så att du kan förhandla med tydlighet, pondus och genomslagskraft.

Upsales pixel