SUNECHEE
Start / Kurser / Härskarteknik

Härskarteknik

Företagsanpassa
linkedin logo

Kursen härskarteknik hjälper dig att skapa ett arbetsklimat och en arbetsplats som alla ser fram emot att komma till. Mår medarbetare bra så jobbar de bra. Det här är både en kurs för dig med personalansvar och för dig som är anställd. Har du till exempel blivit tystad med “jag har jobbat här i 15 år” eller ”Det är många som inte håller med dig” och andra nedlåtande formuleringar så ger våra retorikkonsulter dig inte bara svar på tal utan även verktyg att identifiera, hantera och få bort härskartekniker från din arbetsplats.

Kursen går igenom de tio vanligaste härskarteknikerna så att du snabbt kan identifiera och hantera dem. Kursen har även ett parallellt skräddarsytt spår som gör den mycket populär. Spåret mejslas fram utifrån den unika sammansättningen i gruppen och kursdeltagarnas specifika utmaningar. Diskret och effektivt ger kursledaren både svar på tal och metoder för varje kursdeltagares specifika situation. Allt som sägs under kursen stannar i kurslokalen vilket skapar en förtroendefull miljö som förstärks av generösa tips från både kursledaren och andra kursdeltagare. Din färdighet att hantera en besvärlig situation kan vara en annan persons utmaning och vice versa. Tillsammans hittar vi individanpassade vägar framåt.

Vad kan jag förvänta mig av kursen?

Det här är ett utmärkt tillfälle för dig som vill utveckla din kommunikation och få nya praktiska färdigheter i hur du kan hantera människor i olika sammanhang. Kursens syfte är att ge dig kunskaper i retoriskt självförsvar men också förebyggande metoder för ett konstruktivt arbetsklimat. Kursen är fylld av verkliga professionella exempel och användbara verktyg. Du får lära dig hur din kommunikationsstil påverkar ditt sätt att kommunicera och hur du kan utveckla din retorik för att hantera olika typer av människor. Den här kursen vill du inte missa.

info-symbol

PRIS 8900 SEK (Ex moms) | 1 dag


 • 19

  sep

  Stockholm

  19 sep

  pris 8900 SEK

  Laddar...

 • 11

  dec

  Stockholm

  11 dec

  pris 8900 SEK

  Laddar...

Läs mer om kursen

linkedin logo
Ladda ner PDF

Imponerande coachning och en ögonöppnare. En kurs som sätter ribban för hur vi bör kommunicera med varandra och också planar rätt väg för att visa föredöme.

Hans Karlin, SSAB

KURSEN INNEHÅLLER

 • Introduktion till härskartekniker.
 • Härskartekniker – identifiera, hantera och eliminera dem.
 • Hantera besvärliga människor och situationer.
 • Konsten att säga besvärliga saker snyggt.
 • Interaktiv workbook.
 • Svar på tal.
 • Verktyg för konstruktiv feedback.
 • Kommunikationsstilar – de som krockar och lirar.
 • Övningar och rollspel från kursledaren.
 • Personalansvariga och anställda får mötas i samma kurs.

KURSEN ÄR FÖR DIG SOM VILL

 • Skapa ett konstruktivt arbetsklimat.
 • Identifiera tio härskartekniker.
 • Få verktyg för att eliminera härskarteknik.
 • Ge och få verktyg för uppbyggande feedback.
 • Hantera passiv aggressivitet och konflikter mellan medarbetare.
 • Undvika att själv syssla med härskarteknik.
 • Ha bra svar på tal till de vanligaste förminskande kommentarerna.
 • Få bort förhistoriska jargonger (sexism, rasism, översitteri) från arbetsplatsen.
 • Få slagkraftiga tips av personer från andra branscher.
 • Se skillnad på härskarteknik och motsatta personlighetstyper.
 • Ge medarbetare mod att säga till om de mår dåligt.
 • Lära dig genom att testa – learning by doing.
 • Ha kul trots det allvarliga ämnet!

HÄRSKARTEKNIK – ETT PROBLEM PÅ MÅNGA ARBETSPLATSER

Härskartekniker är ett reellt problem på såväl arbetsplatser, i skolor och i mångas privatliv. I de flesta fall används någon form av härskarteknik för att få övertag i diskussioner eller förhandlingar men kan i värsta fall urarta till ren mobbing. Det är därför viktigt att ha verktyg för att kunna hantera denna typ av problem så snart man upptäcker tendenser till dem och därmed förhindra att de blir värre.

Alla är inte medvetna om att de använder härskartekniker – oftast är de omedvetna. Därför är en kurs i att förstå härskartekniker nyttig för dig som har en ledande roll eller om du vill hjälpa alla att identifiera, hantera och eliminera olika former av härskarteknik – både hos andra och kanske även hos sig själv. Genom kunskap kan man förändra läget till det bättre.

Med "härskartekniker" menar vi någon form av social manipulation som syftar till att stärka en persons eller grupps position i en hierarki genom att trycka ner en annan grupp eller individ. Nedan berättar vi om några vanliga härskartekniker.

Olika typer av härskartekniker

Att förstå och känna igen olika typer av härskartekniker är det första steget för att kunna göra något åt saken. Vi kommer att detaljerat gå igenom tio vanligt förekommande typer av härskarteknik under kursen men redan här bjuder vi på en kort sammanfattning av fyra av de härskartekniker som tillhör de vanligast förekommande.

Uteslutningsmetoden

Den som använder sig av uteslutningsmetoden lägger all sin fokus på personer med inflytande, till exempel: chefer, teamleadare eller andra som personen uppfattar står högt i hierarki – övriga ignoreras eller förminskas.

Komplimangmetoden

Att ge komplimanger kan uppfattas som smickrande men kan även användas som en härskarteknik för att själv slippa undan en arbetsuppgift. Genom att hänvisa till att någon är mycket bättre på uppgiften blir det svårt för den andre att säga ifrån.

Projiceringsmetoden

Att projicera innebär i det här fallet att kritik besvaras med personliga angrepp. Det blir jobbigt för andra att påpeka brister eller ge förslag på förbättringar om man riskerar att få en utskällning för det. Denna härskarteknik är nära kopplad till härskartekniken Martyrerna som innebär att en person vänder allt konstruktiv kritik till att alla är emot den.

Stereotypmetoden

Denna metod tar sig ofta uttryck i generaliseringar som att “du vet ju hur gubbar kan vara” eller att man tilldelar specifika arbetsuppgifter till en viss grupp – som att kvinnor får städa upp i lunchrummet eller att män får bära tunga föremål.

Under kursen kommer du att få lära dig om fler härskartekniker och hur du identifierar dem samt hur du på bästa sätt kan undvika och eliminera dem. Boka vår kurs redan idag och få bukt med härskartekniker på din egen arbetsplats!

Snacka Snyggt logo

Vi håller kreativa utbildningar i modern retorik och kommunikation. Har ni en kommunikationsutmaning så matchar vi med en lösning. Allt du behöver är något att säga, vi ger dig lösningarna för att det ska landa snyggt.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev nedan!

När du prenumererar på nyhetsbrevet godkänner du också
Snacka snyggts integritetspolicy.

LinkedIn logo
LinkedIn logo

KONTAKTA OSS


jagvill@snackasnyggt.se

Serena Mon de Vienne: 076-214 32 16

BESÖK OSS


Stockholm
Tegnérlunden 3, 2 TR
111 61 Stockholm

Göteborg
Kungsportsavenyen 1
411 36 Göteborg