Är du en av dem som säger saker du sedan ångrar under ett bråk? Som råkar använda personliga påhopp eller sådana som "men du då" när dina andra argument tar slut? Detta sätt att bråka är inte hållbart och gör sällan gott för relationen. Med dessa tips kan du lära dig att bråka konstruktivt och växa tillsammans med den du bråkar med.
Det kan kännas jobbigt att bråka och svårt att veta hur man ska gå till väga för att inte själv må dåligt eller få andra att bli ledsna av det som sagts. Oavsett vilken relation du har med personen (vän, partner eller kollega), kan det vara bra att hantera bråk på ett konstruktivt sätt. Här kommer tipsen för att bråka konstruktivt:
Det finns vissa meningar som bör undvikas när bråket väl är ett faktum. Du bör undvika meningar som:
Det kommer aldrig göra bråket bättre, snarare tvärt om. Det är väldigt irriterande när någon påpekar att man alltid gör något, när man själv inte håller med om det. Det är också så att vi oftast tappar alla gränser när en annan sätter orden i munnen på en med att säga vad man menar. Istället för att anta vad personen menar, fråga vad hen faktiskt menar. Detta kan göra bråken betydligt mildare.
Det är inte bara orden som räknas när du bråkar, utan också kroppsspråket. Ditt kroppsspråk kan uppröra även om orden inte gör det. För att undvika detta, bli medveten om vad ditt kroppsspråk signalerar och använd det till din fördel.
Vill du veta mer ditt kroppsspråk? Läs artikeln Ditt kroppsspråk säger mer än vad du tror.
Har du någon gång bråkat och sagt i ren frustration: ”Men du förstår ju inte!”? Man kämpar för att personen ska förstå vad du menar men når inte riktigt fam. Nästa tips är därför att inte låta dina bråk bli till en dragkamp mellan att ni måste förstå antingen dig eller personen du bråkar med – försök istället att förstå varandra.
Ibland kan detta vara svårt eftersom man tycker alldeles för olika i frågan och kommer inte fram till en kompromiss. Ha då alternativet – agree to disagree. Det är faktiskt inte ett helt fel alternativ. Man kan helt enkelt inte alltid komma överens med varandra och det är något som ni bör vara överens om.
Lyssna på avsnittet Så bråkar du snyggt i Snacka Snyggt podden. Boka in dig också till kursen Härskartekniker för att utveckla din kommunikation och retoriska självförsvar eller besök vår hemsida för mer spännande kurser och workshop i hur du blir den bästa retoriska versionen av dig själv.