Skilsmässa, sjukdom eller någons bortgång är bara tre av många jobbiga situationer som kan drabba oss. För någon som står bredvid och ser på kan det vara svårt att veta vad man ska säga eller hur man ska bete sig i situationer och jobbiga samtal som dessa. Tack vare retorikexperternas tips kommer du att kunna gå från osäkerhet till att veta exakt hur du ska bete dig och vad du kan säga till någon som fått ett tragiskt besked.
Enligt undersökningar är hela 70% av Sveriges befolkning rädda för att prata med folk som fått tragiska besked. Självklart känner du med personen som mår dåligt, men det kan ändå vara svårt att veta vad man ska säga. Om någon i din närhet drabbas av sjukdom, förlust eller en skilsmässa är det viktigt att du visar ditt stöd på rätt sätt med hjälp av följande tips.
Att vara lösningsorienterad har alltid varit viktigt för människors överlevnad och det är naturligt att vilja erbjuda lösningar när någon berättar om sin sorg. Men för att vara en bra stöttepelare är det viktigt att avstå från att ge råd och istället fokusera på att lyssna aktivt på personens berättelser, känslor och tankar.
Exempel på vad du kan säga:
Det är mycket bättre att säga än att ge tips eller undvika den sorgsna personen.
För fler tips på vad du kan säga i svåra situationer, läs boken Vi måste prata av Elaine Eksvärd.
Det bästa du kan göra när en närstående (eller bekant) befinner sig i en jobbig situation är att höra av dig och finnas där. Känn in hur personen mår och prata med hen. Det viktigaste är att du visar att du bryr dig, hur du gör det är inte lika viktigt. Att hålla tyst och undvika personen är dock INTE ett alternativ.
Lyssna på poddavsnittet Så tar du sorgliga samtal. Du är också hjärtligt välkommen att anmäla dig till vår webbkurs **Fixa vardagssnacket **eller våra kurser **Framgångsrika samtal **eller Kommunikativt ledarskap. I samtliga kurser får du, på olika sätt, tips på vad du kan säga och hur du bör agera i svåra situationer.